خوردن بلوبری از استرس اکسیداتیو جلوگیری کند که نقش مهمی در روند پیری دارد!
فهرست مطالب مقاله بلوبری:
- بلوبری چیست؟
- ترکیبات گیاهی بلوبری
- از بلوبری چگونه استفاده کنیم؟
- بهترین زمان مصرف بلوبری
- اثرات جانبی بلوبری
- نکته پایانی
بلوبری چیست؟
توت های کوچک و گرد حدود 0.2-0.6 اینچ (5-16 میلی متر) در قطر است و رنگ آنها می تواند از آبی تا بنفش باشد. انواع مختلف بلوبری وجود دارد، بنابراین ظاهر آنها ممکن است کمی متفاوت باشد. بلوبری دارای طعمی دلپذیر و شیرین است. آنها اغلب تازه خورده می شوند اما ممکن است یخ زده هم باشند. آنها را می توان در انواع محصولات پخته شده، مربا، ژله و همچنین طعم دهنده ها استفاده کرد.
ترکیبات گیاهی
بلوبری غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گیاهی مفید می باشد از جمله:
آنتوسیانین ها، این آنتی اکسیدان ها رنگ زرد و قرمز رنگ خود را دارند و ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند.
کوسترین، مصرف بالای این فلاونول با کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط است.
میریستین، این فلاونول ممکن است تعدادی از مزایای بهداشتی، مانند کمک به جلوگیری از سرطان و دیابت را به دنبال داشته باشد.
خواص بلوبری برای سلامت قلب
بیماری قلبی عامل اصلی مرگ در سراسر جهان است. مطالعات گسترده، رابطه میان انواع توت ها و یا غذاهای غنی از فلاونوئید را یادآوری می کند و سلامت قلب را بهبود می بخشد. برخی تحقیقات نشان می دهد که بلوبری دارای مزایای سلامتی قابل توجهی برای افرادی است که دارای فشار خون بالا هستند که یکی از عوامل خطرساز مهم در بیماری های قلبی به شمار می رود. انواع توت ها همچنین می توانند اکسیداسیون LDL (بد) کلسترول را مهار کنند که گامی مهم در روند بیماری قلبی است. از یک مطالعه بر روی 93،600 فرد دریافتند که مصرف بالای آنتوسیانین ها با خطر کمتر حملات قلبی تا 32٪ مرتبط است.
خواص بلوبری برای سلامت مغز
همانطور که تعداد افراد بالای 65 سال در سراسر جهان افزایش می یابد، شرایط و بیماری های مرتبط با سن نیز افزایش می یابد. جالب توجه است مصرف غذای غنی از فلاونوئید مانند زغال اخته با عملکرد بهتر مغز همراه است. خوردن بلوبری ممکن است از استرس اکسیداتیو جلوگیری کند که نقش مهمی در روند پیری دارد همچنین ممکن است به طور مستقیم عملکرد مغز را بهبود بخشد. در یک مطالعه 12 هفته ای، نوشیدن روزانه آب بلوبری توانست بهبود در 9 بزرگسال سالم با کاهش حافظه در اوایل دوره بیماری را به دنبال داشته باشد.. مطالعه دیگری که در طی شش سال در سالمندان انجام شده نشان می دهد که بلوبری و توت فرنگی تا دو سال و نیم با تاخیر در پیری مغز ارتباط داشتند.
خواص بلوبری برای کنترل قند خون
شیوع دیابت نوع 2 در سراسر جهان به طور پیوسته افزایش می یابد. افراد مبتلا به دیابت به تغییرات سریع قند خون حساس هستند و هنگام خوردن غذاهای غنی از کربوهیدرات ها باید احتیاط کنند. بلوبری حاوی مقادیر متوسط قند و یا 15 گرم در هر فنجان (148 گرم) است. با این حال، آنها بر میزان قند خون تاثیر نمی گذارند که ممکن است به دلیل محتوای بالای ترکیبات زیست فعال آنها باشد. مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که آنتوسیانین ها در بلوبری می تواند بر کنترل قند خون اثر مثبت داشته باشد. مطالعات انسانی نیز نتایج دلگرم کننده ای نشان داده است.
یک مطالعه شش هفته ای نشان داد که خوردن دو اسموتی بلوبری به طور روزانه به بهبود حساسیت به انسولین در افراد چاق مبتلا به خطر بالای ابتلا به دیابت کمک می کند. بلوبری همچنین ممکن است کنترل قند خون را به علت مسدود کردن برخی از آنزیم های گوارشی و کاهش فشار قند خون به طور مستقیم پس از یک وعده غذایی با کربوهیدرات بالا به دنبال داشته باشد.
شیرین ولی بدون قند (بیشتربدانید)
جلوگیری از سرطان با بلوبری
یک تحقیق در مجله Nutrition Research دریافت که مصرف روزانه بلوبری ، سلول های طبیعی قاتل (NK) را افزایش می دهد. سلول های NK سلول های سفید خون هستند که نقش مهمی در دفاع از سیستم ایمنی بدن در برابر مهاجمان خارجی مانند ویروس ها و تومورها ایفا می کنند. آنها بدن را برای سلول های غیر طبیعی اسکن می کنند و قبل از اینکه بتوانند به سرطان های واقعی تبدیل شوند، آنها را از بین می برند.
محققان 25 مرد ناتوان و زنان بعد از یائسگی را در دو گروه تقسیم کردند. هر روز یک گروه درمان پلاسبو دریافت کرد و دیگری 38 گرم پودر بلوبری را دریافت می کرد. پودر معادل 250 گرم میوه تازه بود. پس از شش هفته، گروه بلوبری شاهد افزایش قابل توجهی در سلول های NK بود.
تحقیقات دیگر نشان می دهد که بلوبری غنی از آنتی اکسیدان ها است که به جلوگیری از سرطان کمک می کند. آنتی اکسیدان ها خنثی سازی رادیکال های آزاد را به دنبال دارند. رادیکال های آزاد می توانند نوعی آسیب سلولی را ایجاد کنند که عامل مهمی در توسعه سرطان است. بلوبری همچنین غنی از آنتوسیانین است. این ترکیبات به بلوبری رنگ زیبایی می بخشند و همچنین تاثیر زیادی در جلوگیری از آسیب های رادیکال آزاد در ارتباط با سرطان دارند.
خواص بلوبری برای از دست دادن وزن
نگاهی به مشخصات تغذیه ای بلوبری به شما اثبات می کند که این میوه چه قدر برایتان مفید است اگر شما به دنبال کاهش وزن سریع هستید، این میوه کالری کمی دارد اما 3.6 گرم فیبر در هر فنجان را در اختیار شما قرار می دهد و تا 14 درصد از نیازهای فیبر روزانه تان را فقط با یک وعده به ارمغان می آورد. فیبر به آرامی از طریق دستگاه گوارش شما حرکت می کند، باعث افزایش متابولیسم می شود و به شما کمک می کند کاهش وزنتان طول عمر بیشتری داشته باشد.
مطالعات متعدد حیوانی تأثیرات مثبت بلوبری را بر کاهش وزن تأئید کرده اند. به عنوان مثال، مطالعه حیوانی که در مجله PLoS One منتشر شده است، نشان داد که آب بلوبری از چاقی در موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی با چربی بالا جلوگیری می کند. مطالعات دیگر حیوانی که توسط مرکز قلب و عروق و برنامه پزشکی مجتمع میشیگان انجام شده نشان داد که مصرف بلوبری با کاهش چربی شکم در موش های چاق همراه بود.
اطمینان حاصل کنید که بلوبری را با یک رژیم غذایی مغذی و مقدار زیادی فعالیت بدنی ترکیب کنید تا سبب کاهش وزن بیشتری شود.
خواص بلوبری برای کاهش التهاب
اگر چه التهاب یک پاسخ ایمنی طبیعی است که بدن شما را از بیماری و آسیب محافظت می کند اما التهاب مزمن ریشه بسیاری از بیماری ها است. در واقع، التهاب به طیف گسترده ای از شرایط، از جمله سرطان، بیماری های خود ایمنی، بیماری های قلبی و حتی افسردگی کمک می کند. با توجه به محتوای آنتی اکسیدان بالا در بلوبری، این میوه تاثیر ضد التهاب قابل توجهی در بدن دارد. مطالعات آزمایشگاهی در سال 2014 حتی حاکی از آن بود که پلی فنول های موجود در بلوبری به کاهش فعالیت چندین نشانگر التهاب کمک می کند.
خواص بلوبری برای بهبود خلق و خو
خوردن بلوبری ممکن است یک دوز شادی را فراهم کند و به کاهش علائم افسردگی کمک کند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد فلاونوئیدها در بلوبری می توانند خطر افسردگی را کاهش دهند و خلق و خو را در کودکان و نوجوانان بهبود بخشند.
بهبود سلامت پوست
کلاژن، سیستم پشتیبانی پوست به شدت به ویتامین C وابسته است و از آسیب های پوستی ناشی از اشعه UV، دود، گرد و غبار و آلودگی جلوگیری می کند. بلوبری با این ویتامین سالم پوست در هر فنجان، 24 درصد از نیاز روزانه توصیه شده را فراهم می کند. یک پوست سالم و درخشان را می توان با رژیم مناسب مراقبت از پوست و یک رژیم سالم غذایی به دست آورد.
تقویت سیستم ایمنی
آنتی اکسیدان هایی مانند آنتوسیانین موجود در بلوبری همراه با ویتامین C، یک تاثیر فوق العاده برای تقویت سیستم ایمنی دارند. بلوبری از بیماری های متعدد مانند سرطان و دیابت جلوگیری می کند. با توجه به ترکیبات آن، سیستم ایمنی بدن شما شروع به تقویت شدن می کند، از بیماری های فصلی نظیر سرماخوردگی و آنفلوآنزا و نیز سایر بیماری ها نیز شما را محافظت می کند.
خواص بلوبری برای سلامت چشم
این میوه می تواند از اثرات پیری بر روی چشم جلوگیری کند و می تواند از بیماری ماکولا نیز پیشگیری نماید. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی اش، بیشترین تاثیر را روی شبکیه دارد. انحطاط شبکیه می تواند منجر به کوری کامل یا تدریجی شود. خوردن بلوبری می تواند فرآیندهای دژنراتیو را کندتر کند و به شما این فرصت را برای لذت بردن از چشم های سالم برای مدت طولانی تر بدهد. کاروتنوئید موجود در بلوبری تاثیر مستقیم بر روی چشم و جلوگیری از آسیب اکسیداتیو دارد.
تقویت رشد مو
پروانتوسیانیدین های شیمیایی موجود در بلوبری که به تسهیل رشد مو و جلوگیری از ریزش موها کمک می کند.
جلوگیری از خاکستری زودرس مو
خاکستری شدن مو با پیری و به دلیل از بین رفتن رنگدانه های مو و کراتین به وجود می آید. این می تواند به دلیل مشکلات ارثی یا مقدار ناکافی ویتامین B12 در بدن اتفاق بیفتد. بلوبری به مقدار کافی ویتامین B12 دارد که می تواند به جلوگیری از خاکستری شدن زودرس موکمک کند. استفاده از یک بسته ساخته شده از آب بلوبری و روغن زیتون / نارگیل به مدت 20 دقیقه قبل از استحمام، یک بار در هفته می تواند یک پیشگیری موثر باشد.
از بلوبری چگونه استفاده کنیم؟
بسته ای از بلوبری خرد شده و روغن زیتون را می توان روی ریشه مو بمالید و به مدت 20 - 30 دقیقه می توانید قبل از شستشو آن با آب ولرم، نگه دارید. این ماسک می تواند به رشد موهای کودک کمک کند و همچنین از ریزش مو جلوگیری می کند.
بهترین زمان مصرف بلوبری
2 ساعت پیش یا پس از غذا
اثرات جانبی بلوبری
استفاده بیش از حد از هر چیز می تواند عوارض جانبی خود را داشته باشد و همین امر در مورد بلوبری ها نیز اتفاق می افتد. استفاده اضافی از آنها می تواند باعث خشکی پوست سر و غیره شود که به جای کاهش درد باعث افزایش درد می شود.
نکته پایانی
توصیه می شود حداقل دو هفته قبل یا بعد از عمل یا جراحی بلوبری مصرف نکنید زیرا مصرف زیاد بلوبری باعث می شود روند بهبودی کند شود.