برخی نوشیدنیها جایگزینهای مناسبی برای شیرهای لبنی هستند که از آن جمله میتوان به شیر سویا اشاره کرد. شیر سویا یک نوشیدنی گیاهی، سالم و مقوی است که از سویا درست شده است، این نوشیدنی یک مجموعه غذایی سالم، حاوی اسیدهای چرب امگا 3 ضروری و فلاونوئیدها است. ترکیبات موجود در شیر سویا خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و محافظتکننده قلبی دارند.
فهرست مطالب مقاله شیرسویا :
خواص شیر سویا چیست؟
شیر گاو و حساسیت
خواص شیر سویا برای کودکان
شیر سویا و چاقی
چه کسانی نباید شیر سویا بخورند؟
سخن آخر
در این مقاله دربارهی هر آنچه که لازم است از شیر سویا بدانید، صحبت کردیم. همراه ما باشید.
خواص شیر سویا چیست؟
شیر سویا منبع خوبی برای پروتئین گیاهی است و همچنین دارای میزانی کلسیوم است. بر اساس بسیاری از تحقیقات پزشکی، ما برای سلامت بدنمان نیاز به هر دو این مواد یعنی کلسیوم و پروتئین داریم. گذشته از این دو ماده مهم شیر سویا دارای موادی مانند روی و آهن است که به قوی کردن سیستم ایمنی بدن کمک میکنند و حتی سرعت بهبود زخم را افزایش میدهند. منیزیوم موجود شیر سویا هم به کاهش میگرن و سردرد کمک میکند.
البته باید به این موضوع اشاره کنیم که به طور معمول شیر گاو از شیر سویا کلسیم بیشتری دارد. علاوه بر این شیر گاو حاوی ویتامینهای بیشتری از جمله ویتامین B12 و ویتامین D است. از سوی دیگر شیر سویا چربیهای اشباع کمتری دارد و فاقد کلسترول است. بنابراین میتواند به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) در بدن کمک کند.
یکی از مهمترین خواص شیر سویا بدون لاکتوز بودن آن است. لاکتوز یک قند طبیعی موجود در شیر گاو است که بسیاری از کودکان و بزرگسالان توانایی هضم آن را ندارند و در اثر خوردن آن دچار اسهال، استفراغ، دل درد و تجمع گاز در دستگاه گوارش خواهند شد.
عملیات بدون لاکتوز کردن شیر گاو را با افزودن موادی به ترکیبات آن انجام میدهند که باعث شکسته شدن اسید لاکتیک می شود. شیر سویا کاملا بدون لاکتوز است؛ درحالی که شیر گاو بدون لاکتوز ممکن است همچنان مقادیر اندکی لاکتوز در خود داشته باشد. به همین دلیل افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند شیر سویا را جایگزینی عالی برای شیر گاو میدانند.
طعم دهنده بدون لاکتوز (بیشتر بدانید)
شیر گاو و حساسیت
علاوه بر لاکتوز، شیر گاو نوعی پروتئین به نام کاسئین (Casein) دارد. این پروتئین خاص به عنوان یکی از عوامل مشکلساز در تشدید علائم آلرژی در افراد مبتلا حساسیت شناخته میشود و میتواند باعث افزایش مخاط و اختلال در سیستم ایمنی بدن شود. به همین دلیل است که پزشکان برای کودکانی که هنگام سرماخوردگی دچار عفونت گوش یا برونشیت مزمن میشوند مصرف شیر را توصیه نمیکنند. همچنین به علت مشکلاتی که این پروتئین برای آنها به وجود میآورد، به کودکانی که دارای آسم یا مشکلات سینوسی هستند نیز توصیه میشود از نوشیدن شیر پرهیز کنند. از آنجا که پروتئین یکی از مواد مورد نیاز کودکان برای رشد و عملکرد عضلههاست، شیر سویا میتواند به عنوان جایگزینی برای شیر گاو وارد صحنه شود.
خواص شیر سویا برای کودکان
چربی موجود در شیر سویا، برای رشد سلولهای مغزی بسیار مفید است. بههنگام تهیهی شیر سویا، حواستان باشد که شیر سویا کامل بخرید. شیر سویا کمچرب و بدون چربی برای کودکان مناسب نیست. البته اگر سابقهی بیماری قلبی عروقی، فشارخون بالا و چاقی در افراد خانواده وجود دارد، به شما توصیه میکنیم که در سالهای اولیه شیر کمچرب به کودک خود بدهید.
کودکانی که شیر سویا میخورند، باید غذاهای کلسیمدار زیاد بخورند. در واقع در شیر سویا مادهای به نام فیتاتس وجود دارد که باعث کاهش جذب کلسیم و سایر مواد معدنی میشود.
شیر سویا و چاقی
شیر سویا دارای میزان زیادی ایزوفلاون (Isoflavones) است که به کاهش چاقی در مردان و زنان یائسه کمک زیادی میکند و جدا از این در کاهش چربی نواحی دور شکم نیز موثر است. در واقع خواص شیر سویا در لاغری به این گونه است که پروتئین سویا با کاهش لیپیدهای پلاسما در افراد چاق، باعث کاهش وزن و توده چربی انباشته میشود و در مقایسه با شیر گاو میزان کالری کمتری دارد. هر دو فنجان شیر سویا حاوی ۳ گرم فیبر است که این میزان معادل با ۱۲ درصد از میزان فیبر مورد نیاز توصیه شده در روز میشود. در ۲۳۶ میلیلیتر (معادل با یک لیوان) شیر گاو ۱۲ گرم قند وجود دارد، درحالی که شیر سویا نصف این میزان قند دارد. در همین اندازه شیر سویا ۴ گرم چربی، ۰.۵ گرم چربی اشباع شده و 0 گرم چربی ترانس و کلسترول یافت میشود. به همین دلیل است که محققان مصرف شیر سویا را برای لاغری توصیه میکنند.
کاهش وزن با بلوبری (کلیک کنید)
چه کسانی نباید شیر سویا بخورند؟
اگر به سویا حساسیت دارید، باید از مصرف شیر سویا خودداری کنید. اگر مبتلا به سرطان پستان یا پروستات هستید میزان خوردن آن را با دکتر خود درمیان بگذارید و طبق دستور او مصرف کنید.
شیر سویا یک غذای کامل سویا محسوب میشود و دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و محافظتکننده قلب است. تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات سویا نهتنها در رژیمهای محافظتی از سرطان نقش دارند، بلکه مصرف 25 گرم پروتئین سویا در روز میتواند به کاهش کلسترول بد LDL کمک کند.
سخن آخر
در حقیقت شیر سویا یک محصول کاملا گیاهی است و هیچ ارتباطی با شیر گاو ندارد. تنها شباهت واقعی این دو محصول به ظاهر آنها بر میگردد. از این منظر هر کدام از این دو نوشیدنی فواید و خواص خاص خود را دارند و در شرایط عادی نباید آنها را جایگزین یکدیگر کرد.
با این حال همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، برخی خواص شیر سویا همچون بدون کلسترول بودن، چربی اشباع کم، پایین بودن میزان سدیم و نداشتن لاکتوز، باعث میشود برای افرادی که نمیتوانند به اندازه کافی شیر گاو بنوشند، شیر سویا یک جایگزین مناسب باشد. علاوه بر این خواص شیر سویا برای سلامت قلب، عروق، پوست، مو و گوارش به حدی زیاد است که بتوانیم اضافه کردن آن را به رژیم غذایی، نه به عنوان جایگزین شیر گاو، بلکه به عنوان یک ماده غذایی مفید به اکثر افراد توصیه کنیم.
جهت خرید پودر شیرسویا کلیک کنید