رَزبِری بسیار کم کالری است و چربی هم ندارد و گزینۀ سالمی برای افزودن به رژیم غذایی شما برای کاهش وزن است.
فهرست مطالب مقاله رزبری :
رزبری چیست؟
رزبری گیاهی چندساله با ساقه چوبین و عضوی از خانواده پرجمعیت رزهاست. رزبری با شکل و رنگ گیرا و طعمی یگانه و البته فواید فوق العاده یکی از پرمصرفترین میوهها در سرتاسر دنیاست.
آنچه رزبری را از بیشتر میوه ها متمایز میکند، ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن (ORAC) است. اوراک آزمونی است برای اندازه گیری مقدار آنتی اکسیدان مواد غذایی گوناگون. بنابراین واحدهای ORAC ظرفیت آنتیاکسیدان موادغذایی را نشان میدهند و هرچه این عدد برای یک مادهغذایی بالاتر باشد بهتر است و آن ماده غذایی به پایین آوردن خطر التهاب، سرطان، پیری و بیماری کمک میکند.
مصرف مداوم این میوه باعث بهبود سلامتی، افزایش انرژی، کاهش وزن شده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابتی را کاهش میدهد. همچنین ممکن است بسته به عضله درگیر، باعث انقباض یا شل شدن عضلات شود. این میوه ویتامین C بیشتری از پرتقال دارد و همچنین دارای فیبر بالا و کالری بسیار کم، سرشار از ویتامین A، پتاسیم و کلسیم است.
خواص رزبری
پیکار با سرطان
بر اساس تحقیقات موسسه امریکایی پژوهش درباره سرطان، رزبری منبعی سرشار از الاژیک اسید است که و الاژیک اسید توانایی پیشگیری از سرطانهای گوناگون، از جمله سرطان پوست، ریه، مری، کبد و پستان را از خود نشان داده است. الاژیک اسید چندین روش مبارزه با سرطان را همگام با هم بکار میاندازد. مثل آنتیاکسیدان عمل میکند، عوامل ویژه سرطانزا را غیرفعال میکند و تولید سلولهای سرطانی خاصی را به تعویق میاندازد.بر اساس پژوهشهای انجام شده رَزبِری در درمان سرطانهای شکم و رودۀ بزرگ نقش کمی دارد، اما به طور موثری از رشد و گسترش سلولهای سرطانی در سرطان دهانۀ رحم پیشگیری می کنند.در واقع، رزبری نسبت به بلوبری و توت فرنگی که عموما بهترین میوه ها برای پیشگیری از سرطان شناخته میشوند، 40 درصد آنتی اکسیدان بیشتری دارد.
حفظ سلامتی قلب
رزبری با مقادیر بالای فیبر به حفظ سلامتی قلب کمک میکند. یک پیمانه رزبری حاوی 8 گرم فیبر است. دلیل دیگر مفید بودن رزبری برای قلب وجود آنتوسیانین هاست. انواع تمشکها و توت ها از معدود مواد غذاییای هستند که هم پوست و هم گوشت آنها حاوی آنتوسیانین است.
تحقیقات نشان می دهد 0.2 میلیگرم آنتوسیانین در روز بطور قابل توجهی خطر بیماری قلبی را در زنان سنین پس از یائسگی کاهش میدهد. ترکیبات آنتوسیانین نقشی مهم در کاهش فساد اکسایشی و التهابات مرتبط با بیماری قلبی ایفا میکنند. در واقع، رزبری حاوی پُلیفِنلهایی دارای قابلیت کنش و واکنش با بافت زنده است که به کاهش خطر بیماری قلبی کمک میکند.
افزایش باروری و بهبود سلامتی جنسی
مقادیر بالای آنتیاکسیدانهای موجود در رزبری اسپرم را از آسیبهای اکسایشی محافظت میکند. ویتامین C و منیزیوم میوه هم باروری آقایان و تولید تستوسترون را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.رَزبِری به دلیل ویژگیهای افزایندۀ باروری، میتواند خوراکی مطلوب و کامل وقت خواب شما باشد. همچنین آنتی اکسیدانها پس از به وجود آمدن جنین در حفاظت از آن نقش دارند و از خطر سقط جنین میکاهند.
کمک به درمان دیابت
ریزمغذی های دیگر موجود در رَزبِری با همکاری هورمونهای ویژهای در بدن تعادل انسولین و قند خون بدن را بهبود میدهند و در نتیجه قرار دادن آن در رژیم غذایی افراد چاقی که مبتلا به دیابت نوع دو موجب بهتر شدن شرایط می گردد.
کمک به کاهش وزن
کمک به کاهش وزن به فیبر و منگنز موجود در رزبری نسبت داده میشود. فیبر چنان که گفتیم شما را برای مدتی طولانی تر سیر نگاه میدارد و جلوی پرخوری شما را گیرد. در واقع فیبر موجود در یک وعده رزبری بیشتر از یک پرس سبوس یا بلغور جو دو سر است. منگنز سوخت و سازتان را افزایش میدهد و چربیسوزی را سرعت میدهد.
رزبری بسیار کم کالری است و چربی هم ندارد و گزینۀ سالمی برای افزودن به رژیم غذایی شما برای کاهش وزن است. همچنین شاخص گلیسمی رزبری پایین است و مواد غذایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند تاثیر مختصری روی قند خون دارند و بنابراین مصرف آنها موجب بالا رفتن ناگهانی قند خونتان نمیشود.رزبری حاوی ترکیب دیگری به نام رسوراترول است که چربی مضر بدن را به چربی مفید تبدیل میکند و در سوزاندن کالریهای مصرفی هم موثر است.
کاهش وزن با بلوبری (جهت مطالعه کلیک کنید)
رَزبری و مو
رزبری فولات هم زیاد دارد. فولات به تولید گلبولهای قرمز سالم کمک میکند که به تمام سلولهای بدن اکسیژن می رسانند. این اکسیژنرسانی برای فولیکولهای مو هم حیاتی است، چون به جریان خون مناسب و اکسیژن برای رشد مطلوب نیازمندند. همچنین، محتوای منیزیوم و سیلیکون رزبری کیفیت مو را بهتر میکند. سیلیکون ظرف چند هفته تارهای مو را ضخیم تر میکند و احتمال دارد در سریع تر شدن رشد مو هم نقش داشته باشد.
- افزایش سلامتی بینایی
- ویژگی های ضد التهابی
- بهبود حافظه
- بهبود گوارش
- کمک به درمان اگزما
- یاری رسانی سلامت زنان
- ارتقای سلامت بافت ها و رگ های خونی
و هزاران خواص دیگر ...
حال به بررسی پودر رَزبری به عنوان جایگزین میوه اش میپردازیم !
رزبری به عنوان منبع غنی از فیبر شناخته می شود. یک فنجان (۱۲۳ گرم) رزبری دارای ترکیبات زیر است :
- کالری:۶۴
- فیبر: ۸ گرم
- ویتامین C: 58% از میزان مصرف توصیه شده روزانه
- ویتامین K: 12% از میزان مصرف توصیه شده روزانه
- منگنز: ۴۱% از میزان مصرف توصیه شده روزانه
پودر رزبری یک مکمل غذایی است که شما میتوانید به جای رزبری تازه از آن استفاده نمایید. تنها یک قاشق غذا خوری (حدود ۳ گرم) پودر رزبری از نظر ارزش غذایی معادل حدود 90 گرم رزبری تازه است.
نحوه مصرف
یک قاشق چای خوری پودر رزبری را در 250 میلی لیتر آب حل کرده و میل نمایید. همچنین میتوانید از پودر رزبری در تهیه انواع اسموتی، نوشیدنی، ماست، دسر، کیک و … استفاده نمایید.
سخن پایانی
رزبری یکی از مواد خوراکیای است که ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن بالایی دارد. عدد اوراک رزبری در هر صد گرم (حدود یک پیمانه) 6058 است. فقط همین دلیل کافیست تا رزبری را در بشقاب غذایی روزانه تان بنشانید.